Sungai "Black Water Jewel"

Sungai Bebar atau lebih dikenali sebagai ‘Black Water Jewel’ merupakan antara salah satu warisan yang mempunyai air berwarna hitam keseluruhannya. Sungai sepanjang lebih kurang 40km yang terletak di Pekan, Pahang ini juga terletak di kawasan kompleks hutan paya gambut yang terbesar di Asia Tenggara berdasarkan ‘Human Development Report’ (UNDP 2006).

Terdapat juga beberapa buah perkampungan orang asli yang unik berhampiran sungai ini seperti Kampung Runchang, Kampung Simpai dan Kampung Landai dan masih ada juga yang masih menghuni rumah rakit di sekitar sungai ini.

Untuk merasai pengalaman penuh berada di sini, anda juga boleh berkhemah di sepanjang Sungai Bebar ini terutamanya di perkampungan orang asli dan juga terdapat rumah rakit yang boleh disewa terletak di Kampung Landai. Selain itu bagi merasakan menyusuri sungai ini, anda boleh menyewa bot bermotor yang mengambil masa 4 hingga 5 jam atau kanu yang mengambil masa 3 hari 2 malam untuk tempoh pergi balik yang boleh disewa dari Kampung Asli Runchang.


Tarikh Kemaskini: 23/10/2020 15:44:44

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 93 kali.


Kembali ke Atas